/Be my Guest

Ik, Rob Dieleman …. en de moed om keuzes te maken.

Terwijl Jan Cremer destijds niet wist hoe snel hij Enschede moest verlaten, zo wist Rob Dieleman niet hoe snel hij de trein naar Enschede toe moest nemen

Over een kunstenaar, een dienstweigeraar en een authentieke ondernemer die de moed toont om keuzes te maken!

Rob Dieleman

Rob Dieleman


Rob Dieleman wordt in 1960 in Arnhem geboren. Hij groeit op in de volkswijk de Geitenkamp, maar verhuist, dankzij de relatie van zijn moeder met een huisarts, al snel naar mooie middenklasse buurt. Beide ouders werken in de praktijk en het leuke, drukke gezin biedt Rob een heerlijke jeugd in een prachtige omgeving. Hij volgt het Rhedens Lyceum in het chique Roosendaal en besluit in eerste instantie dat hij medicijnen wil gaan studeren.

Aan dat hoofdstuk zal hij nooit gaan beginnen. Hij weigert in miltiaire dienst te gaan, en de argumenten die hij daarvoor aanvoert zijn zo overtuigend dat het hem lukt om onder de dienstplicht uit te komen.

Rob heeft inmiddels anders besloten: niet medicijnen, geen militaire dienst, nee: kunstenaar gaat hij worden!

Het ligt voor de hand dat hij de academie in Arnhem gaat bezoeken, maar na wat nader onderzoek komt hij erachter dat deze vrij schools is en wordt zijn aandacht getrokken door de AKI in Enschede die de naam heeft anarchistisch en liberaal te zijn: dat past beter bij Rob.Het is die dag in 1980 slecht weer als Rob met een harde ‘boink’ plotsklaps stilstaat daar waar de rails in Nederland ophouden en de laatste halte is: Enschede.

Hij stapt uit en wandelt een groot kaal plein op omgeven door fabrieken. Een grote villa met op de gevel de tekst: ‘Bloedbank’ staart hem luguber aan. Rob krijgt een Hitchcock visioen en ervaart de confrontatie met Enschede als een schok. Hij begint bij de AKI maar besluit na een tijdje naar Amsterdam te gaan.

Voor de VPRO doet hij wat projecten en voor de IKON maakt hij, als niet gelovige, samen met vrienden, zowaar een serie met Bijbelverhalen voor jonge kinderen. Geinspireerd naar Amerikaans voorbeeld besluit hij toch op zoek te gaan naar een vaste baan en denkt daarbij aan werken als taxichauffeur. Zo gebeurt dat ook in de States en vervolgens……

Wordt Rob helemaal geen taxichauffeur maar krijgt een baan aan de UT in Twente aangeboden als programmamaker en docent. Samen met zijn vrouw Carina keert hij terug naar Twente, terug naar Enschede.

Werkt Rob in eerste instantie enkel met video, later volgen grafische-, interactieve- en internetontwikkelingen en deze zorgen er uiteindelijk voor dat hij besluit om voor zichzelf te gaan beginnen. We schrijven inmiddels 1989-1990 als hij vanuit zijn, tot kantoor omgebouwde, slaapkamer in Enschede zijn eerste stappen op het ondernemerspad zet.

De slaapkamer is al gauw te klein en hij betrekt zijn eerste bedrijfspand in het BTC gebouw in Enschede. Op deze plek neemt hij ook zijn eerste werknemers aan. Hij ziet een elpeehoes van Jimi Hendricks: Axis, Bold as Love en besluit zijn bedrijf Axis te noemen, wat ‘spil’ betekent.

Het bedrijf zal later nog naar de Oldenzaalsestraat verhuizen om uiteindelijk terecht te komen in een nieuw pand aan de Roomweg in Enschede.

Zoals Rob zelf zegt hebben hard werken en mazzel hem de afgelopen 20 jaar geholpen om van Axis een succes te maken.

Terugkijkend op de afgelopen 2 decennia concludeert hij dat ondanks alle ontwikkelingen de essentie altijd hetzelfde is gebleven. Zelf is hij minder onbevangen dan dat hij lange tijd was.

Hij is meer ondernemer geworden en blijft ook kritisch als het nieuwe media betreft. De vraag of het werklijk de doelen dient zal hij zich altijd het eerste blijven stellen.

Vele opmerkelijke mensen en zaken zijn de revue gepasseerd en het verhaal van de hufterige ondernemer die in huilen uitbrak na het zien van een levensgroot portret van zijn vader is er een van. Een expositie rondom het 40-jarig bestaan van dit bedrijf werd door Rob georganiseerd en het portret van zijn vader was dan ook zijn idee. De man die glashard en ontoegankelijk leek, ging om en huilde als een kind. Een opmerkelijk moment.

Onvergetelijk ook de samenwerking met Accenture die de monteurs van BMW moest leren hoe ze de after sales moesten oppakken. Er werd een internetportal gebouwd waarin de monteurs de tools kregen aangereikt om zaken efficienter en effectiever af te handelen. Instructiefilmpjes, simulatoren verkoop….het zorgde ervoor dat BMW de omzet van de after sales zag stijgen met 150%. Geen sinecure, mede dankzij Rob Dieleman.

Andere bedrijven die zich op een samenwerking met Dieleman mogen verheugen zijn Sony, Siemens en o.a. Compaq. Een tijdlang doet hij veel zaken in Duitsland om vervolgens in Enschede zaken op te pakken en met de campagne ‘Kleur de stad’ zijn stad succesvol onder de aandacht brengt. ‘Gun jezelf de ruimte’ is een andere campagne van de hand van Rob en Axis.

Naast deze activiteiten ontplooit en ontwikkelt de eigenzinnige Rob, die het belangrijk vindt te doen wat hij leuk vindt, initiatieven als een eigen magazine genaamd LOS, de Vrije Republiek Twente en de Twentse Ambassade. Initiatieven ter ondersteuning van Twente en daarmee wil hij onderstrepen dat hij vindt dat de Tukkers eens dringend wat trotser op zichzelf moeten zijn, van hun eigen kracht moeten uitgaan en snel afscheid moeten nemen van hun valse bescheidenheid.

Hoewel het tegenstrijdig lijkt hebben de kunstenaar en de ondernemer veel gemeen: beiden moeten creatief zijn en buiten de paden durven treden. Beiden moeten taai en veerkrachtig zijn. Alle inspanningen zijn niet alleen voor zichzelf, maar bovenal voor de kinderen: het moet een mooie wereld voor ze zijn en in het bijzonder in Twente moet er iets te kiezen vallen voor ze!

Grote voorbeelden zijn vooral zij die de moed hebben gehad om keuzes te maken.

Steve Jobs van Apple maar ook Churchill en Roosevelt.

Als kunstenaar bewondert hij Joseph Beuys en Mark Rothko en een absolute held is ook Nicolai Tesla: de natuurkundige die de wisselstroom heeft ontdekt en tevens uitvinder van de radio is. Smakelijk vertelt Rob over opponent Edison die de gelijkstroom een commerciele rol wilde geven en zelfs een olifant liet electrocuteren om zijn gelijk te krijgen.

Axis bestaat 20 jaar en Rob wordt dit jaar 50, maar zijn ideeen en passie zijn tijdloos…en mocht hij toch nog eens opnieuw moeten kiezen dan lonkt de medische wereld nog steeds.

En dat terwijl de wereld door hem al flink is opgeknapt!