/Be my Guest

Marcel Bake – Dancing amongst the Stars *****

 Deze gentleman van de dansvloer hult zich al op 10 jarige leeftijd in avondkleding. Over ontmoetingen met Audrey Hepburn en Curd Jurgens in het Palace Hotel in Gstaad en over hoe prijzen nog in bontmantels, nertsstola’s en dure perzen werden uitgedrukt. Van Hengelo naar Londen, van wereldkampioen naar jurylid bij Dancing with the Stars………. Marcel Bake, a star of our own!.

Marcel bake

Marcel Bake

De kinderen Bake zijn allen nog jong als ze door vader Bake verplicht worden om mee te dansen met
de lessen die hij geeft aan kinderen van de 6e klas van de Hengelose Schoolvereniging (een school waar destijds voornamelijk kinderen van fabrikanten, doktoren etc. naartoe gaan). 

Terwijl zus Annemie en broer Jan samen al wedstrijden dansen en kampioen Oost Nederland worden, vindt Marcel er allemaal niets aan. Toch blijkt hij over veel talent te beschikken en is hij bij de kleine dames ongelooflijk populair. Op 10-11 jarige leeftijd verschijnen de dansers al in avondkleding tijdens de gala slotavond in het toenmalig Amstelhotel in Hengelo. 

Als Marcel besluit verder te dansen met zijn zus Annemie wordt hij op 16 jarige leeftijd al nationaal kampioen in de standaard dansen. Hierop besluit Bake Sr. dat de tijd voor het tweetal rijp is om naar Londen te gaan waar Benny Tolmeyer en Walter Laird, beiden toptrainers, hen gaan begeleiden.

Ze verblijven in een guesthouse, volgen overdag lessen in Hammersmith Palais, trainen ’s avonds en overleven op Wimpy’s (een Engelse fastfoodketen): het geld gaat immers op aan lessen EN aan de exclusieve dansgarderobe van Annemie.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

Van 1965-1970 zijn ze regerend kampioen in standaard en latin in Nederland en staan in de Europese finales. Daarnaast zijn ze 10 jaar lang sterkampioen van Nederland. Als top danspaar van Nederland ontvangen ze talrijke uitnodigingen en zo maken ze hun opwachting tijdens de wintersporttoer op exclusieve avonden in het Palace Gstaad in Zwitserland en in Arosa. Deze tour, bedoeld voor de crème de la crème, brengt Marcel en zijn zus ook in contact met filmsterren als Audrey Hepburn en Curd Jurgens.

Maar niet alleen de filmsterren ontvangen alle égards: het is de tijd dat de dansparen zelf ook als sterren behandeld worden en maar hoeven op te geven hoe ze willen vliegen, hoe lang ze ergens willen verblijven, en de prijzen…..worden uitgedrukt in weelde en menige bontjas, nertsstola, perzisch tapijt of ziveren bestek vindt zo zijn weg naar de prijzenkast. 

Als zus Annemie in 1970 trouwt en Marcel het jaar daarop zijn Francine huwt, sluit hij deze periode af en richt zich samen met zijn vrouw op de dansscholen in Hengelo en Enschede. 

Nog even keert Marcel, ditmaal samen met Francine, naar de wedstrijdvloer terug: ditmaal als professional. Het paar gaat 2 weken naar Londen om als professional de latin en standaard te trainen, wat resulteert in o.a. het kampioen worden in de combinatie. Alle internationale wedstrijden worden gedanst en brengen hen zelfs tot het Wereldkampioenschap. Het wedstrijddansen wordt opgegeven als na dochter Elloise de volgende dochter Charissa zich meldt. Alle aandacht wordt nu op de dansschool gericht waarmee ze in 1999 om gezondheidsredenen moeten stoppen.

Ze blijven (inter-) nationaal actief als jurylid, totdat in 2005 Marcel een uitnodiging voor een screentest voor het nieuwe RTL programma: Dancing with the Stars ontvangt. Hij is 2,5 jaar lang wekelijks op TV te zien en maakt bijzondere zaken en – mensen mee. John de Wolf bijvoorbeeld: die bij de dames erg geliefd is en best begrijpt dat het zijn amusementswaarde is die ervoor zorgt dat hij steeds doorgaat en niet zijn danstechniek. Marcel herrinert zich hem als een zeer prettig mens met een goede zelfkennis.Wat danstalent betreft zijn zowel de sympathieke Vlaamse acteur (o.a. GTST) Christophe Haddad en de mooie en elegante Irene van der Laar zeer talentvol. Helaas zijn niet alle gasten zo professioneel en is er zelfs een bekende Nederlandse die de jury uitscheld voor: K..jury!

Dancing with the Stars levert Marcel, behalve landelijke bekendheid, ook uitnodigingen op voor o.a. de show van Robert Jensen.  Ook andere zaken als schilderen voor een goed doel in Oldenzaal, jurylid voor de Mr. Europe verkiezing in Amsterdam en jurylid bij Dancing with the Twentse Stars tijdens het Rode Kruis Bal in Hengelo zijn resultanten van het TV programma. Dat het een ongekend succes was en nog steeds is bewijzen de talrijke regionale Dancing with the Stars wedstrijden die door heel Nederland nog steeds gehouden worden. 

Jurylid Dan Karaty

Jurylid Dan Karaty

Wat het huidige dansen betreft: Marcel signaleert in het land dat steeds meer midden twintigers weer gaan dansen. Ook programma’s als So you think you can dance laten zien hoeveel talent er in Nederland is. Voor jurylid Dan Karaty, die behalve choreograaf ook een televisiepersoonlijkheid is die o.a. met Brittney Spears, Kylie Minogue en Justin Timberlake heeft samengewerkt heeft hij veel respect . 

Het probleem in Nederland is dat dansers niet of nauwelijks financieel worden ondersteund. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland, Noorwegen, Zweden, Italie en Spanje die hun 6 topparen een salaris uitbetalen. Dit is een belangrijke reden waarom Nederland nu buiten het top circuit valt. Alleen al de garderobe is onbetaalbaar. 

Marcel is nog altijd actief als jurylid en behaalt als trainer successen met paren uit Leeuwarden, Deventer en Zwolle. Daarnaast is hij sinds kort als columnist voor het vakblad The Dance Guide werkzaam en is het niet uigesloten dat hij binnenkort weer op TV te bewonderen is. 

En waarom ook niet? De wereld kan letterlijk en figuurlijk wel wat lichtvoetigheid gebruiken.
When marimba rhythms start to play ….dance with me, make me sway…….maak de vloer vrij voor Marcel Bake!