/Be my Guest

Nick Marsman – Bend it like Beckham!

Prof voetballer worden! De film ‘Bend it like Beckham’ laat zien dat als je dat echt wilt en bereid bent er alles voor over te hebben, die droom werkelijkheid kan worden. Nick Marsman, sinds juni 2011 officieel keeper bij FC Twente, kan dat beamen. Over kleine stapjes in Raalte, grote passen in Enschede en een sprong naar het witte doek! 

Nick Marsman

Nick Marsman, geboren in Raalte, weet het op zijn 5e: hij wil voetballer worden. Er wordt nog even geduld van hem gevraagd want er moet eerst een zwemdiploma gehaald worden! Eindelijk is het zover: Nick maakt op 6- jarige leeftijd zijn entree bij de F-jes van Rohda Raalte.

Hoewel het voetballen hem goed afgaat, belandt Nick uiteindelijk als keeper in het doel van Rohda. Het valt op dat hij goed het spel doorziet en daar profijt van heeft. Dit ontgaat ook de scouts niet die hem vanaf de tribune gadeslaan. Zo komt het dat hij op 11 jarige leeftijd een brief ontvangt van FC Twente met het verzoek daar aan proeftrainingen deel te nemen. Nick reist naar Enschede en wordt zo opgenomen in het C2 elftal (een combinatie van FC Twente en Heracles)

Naast de voetbal gaat ook het leven op school gewoon door. Het valt niet mee om die twee te combineren en vandaar dat de keuze valt op de LOOT school in Enschede. LOOT staat voor Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport en is een samenwerkingsverband tussen 29 scholen in het voortgezet onderwijs die toptalenten in sport ondersteunen om hun schoolcarriere met hun topsport te kunnen combineren.

De lange zware dagen beginnen voor Nick om 6.30 uur en eindigen om 19.00 uur en soms wacht er dan ook nog huiswerk. Bepaald niet iets voor watjes en alleen zij die met hart en ziel voor hun doel gaan zullen slagen.

In 2007 haalt Nick zijn diploma en staat daarmee weer op een kruispunt in zijn leven: gaat hij een studie volgen of gaat hij zijn tijd in de sport steken? Wat is wijsheid en hoe weet je dat van tevoren? De keuze valt op de sportopleiding aan de CIOS. Deze studie samen met het intensieve trainen bij de voetbal vallen hem fysiek zo zwaar dat hij na een half jaar stopt en besluit, met goedvinden van zijn ouders, om zich volledig op het voetballen te storten.

In 2008 biedt FC Twente hem een contract voor 2 jaar aan; Nick is officieel profvoetballer. Een mijlpaal is bereikt!

Hoewel zijn leven er anders uitziet dan dat van zijn meeste leeftijdsgenoten blijft hij trouw aan zijn oude vriendenkring. Dat is niet altijd gemakkelijk want zijn schema laat soms weinig ruimte over voor andere zaken. Het heeft hem vroeg zelfstandig gemaakt en heeft er bovendien voor gezorgd dat hij veel over zichzelf heeft geleerd.

Zo leert de mental coach bij Twente hem dat je niet alles alleen hoeft op te lossen en dat elke dag weer een nieuw begin met nieuwe kansen is. Bovenal leert de perfectionist in hem dat als alles niet 200% goed is, het dan niet per definitie fout betekent. Zowel fysiek als mentaal groeit hij steeds meer.

Dankzij trainer Michel Preud’homme, die zeer tevreden over hem is en graag met hem verder wil, krijgt de jonge keeper in 2010 een nieuw contract aangeboden; ditmaal voor 4 jaar.

Als keeper Wilko de Vogt in mei 2011 naar VVV Venlo vertrekt komt Nick zijn wens om één van de keepers bij de eerste selectie van FC Twente te worden uit. Na Mihaylov en Boschker zit Nick nu steeds vaker op de bank. Bovendien heeft hij ook al een aantal wedstrijden gespeeld. Weer een mijlpaal bereikt!

Natuurlijk heeft hij ook zijn voorbeelden als Edwin vd Sar en goalkeeper Pepe Reina van Liverpool. Zijn eigen stijl omschrijft hij als ‘een voetballende keeper’ – hij doorziet het spel en prefereert ver uitkomen boven het ‘op de winkel passen’.

En wat merkt Nick van het stardom dat van voetballers, net als topmodellen en discjockeys, de laatste decennia sterren heeft gemaakt? In het begin is daar in Twente nauwelijks iets van merkbaar maar sinds het kampioenschap verzamelt zich steeds meer pers rond het stadion en is de belangstelling ook bij de trainingen groter. Het is slechts een kwestie van tijd voor de eerste wannabe Yolanthe’s en Silvie’s zich rondom de velden verzamelen.Hoe dan ook: Nick leeft van dag tot dag en wil het komende jaar laten zien wat hij kan, constant presteren en zich verder ontwikkelen. Zijn einddoel is nog lang niet bereikt. De volgende halte wordt 1e keeper zijn en daar wordt hard voor gewerkt.

Apropos…werken…wat was Nick gaan doen als het voetballen geen succes was geworden? Met een grijns geeft hij het antwoord: acteur, en hij haalt als voorbeeld Vinnie Jones aan (Brits acteur en voormalig profvoetballer van o.a. Wimbledon).

So…who knows…someday…in a theatre near you…zien we hem op het witte doek ….bending it like Beckham en acting like Vinnie!

Op het veld of op het doek….Nick zal spelen!