/Guess who's here

Jim Donahoe: the best kept secret of Twente!

Take me on a trip, I’d like to go someday. Take me to New York, I’d love to see L.A. I really want to come kick it with you..you’ll be my American boy, zong Estelle. Hoe is het om an American in Twente te zijn? Lees wat Jim en Francis Ford Coppola gemeen hebben, welke rol de Nanny heeft gespeeld, en meet the one and only Startender….

Jim Donahoe

Jim Donahoe

Het klinkt als een episode uit Tour of Duty als vader Donahoe op het punt staat om naar Vietnam te worden uitgezonden en zijn vrouw hem vertelt zwanger te zijn. Op de legerbasis van de Fort Lewis Rangers ziet Jim Donahoe het levenslicht en komt kort daarna via Washington in San Francisco, Californie terecht.

Aan de westcoast van de States groeit hij op als typical all american boy: american football, beach volleybal, muziek maken en de dames mogen zich op zijn volle aandacht verheugen!

In San Francisco volgt hij, net als Francis Ford Coppola, de opleiding Broadcast Communication Arts. De afstudeerrichting TV/Radiobroadcasting zorgt ervoor dat hij regelmatig jobs heeft als reporter, anchorman en cameraman.

Op zijn 21e verjaardag werkt hij voor het eerst als bartender bij Max’s Diner in downtown San Francisco.

In het 1988 ontmoet Jim een nieuwe liefde, afkomstig uit Enschede en werkzaam als Nanny. Net na zijn afstuderen besluit hij zijn hart en zijn meisje te volgen en zo…..belandt Jim Donahoe in Enschede. 

Hij krijgt zoekt werk binnen de horeca, want het bartenden heeft hij inmiddels stevig in zijn bloed zitten. Het Grafity Cafe en Grand Cafe le Monde zijn de eerste gelegenheden waar hij zijn kunsten kan laten zien. Als hij even later via de Grolsch Horeca Academy een H.O.V. diploma behaalt, besluit hij om in 1996 aan de Klokkenplas in Enschede zijn eigen zaak ‘Jimmy’s Bar & Eatery ‘te beginnen.

Startender in action

Startender in action

 Het wordt de best kept secret van Enschede. Zijn zaak waarin hij als gastheer en entertainer de basis legt voor het gegrip ‘Startender’ is bekend bij een loyale ‘incrowd’. Cocktails, heerlijk eten, een meezingende bartender en zijn gasten: bij Jimmy’s is het thuiskomen en ja: he allways knew you’re name and they’re allways glad you came!

Helaas wordt de Klokkenplas niet, zoals lange tijd verwacht, omgetoverd tot een toegankelijker terrrein en zo wordt de parel van Enschede slechts door weinigen gevonden.

Na 10 jaar ziet Jim zich genoodzaakt zijn zaak te verkopen. Een pijnlijk moment.

Hij gaat weer aan het werk als bartender bij diverse zaken en komt uiteindelijk bij Mangu in Enschede terecht. Deze zaak doet mee aan het televisieprogramma: MIJN TENT IS TOP van Herman den Blijker.

Herman den Blijker

Herman den Blijker


Jim laat voor de camera’s zien wat het zijn van een startender inhoudt. Iedereen die hem al kent is trots en bovenal blij dat een breder publiek nu ook een glimp van ‘onze Jimmy ‘ meekrijgt. Mangu wint het programma niet en Jim besluit terug te keren naar de States.

In april 2008 verlaat hij Nederland en gaat als assistent manager in de makelaardij van zijn moeder werken. Hun werkterrein is Los Angeles South Bay – Manhattan Beach: een plek waar veel beroemdheden zoals Jay Leno, Tiger Woods en Maria Sharapova wonen.

Maar ook in de USA worden dankzij de recessie minder huizen verkocht en gaan de zaken moeizaam. Daarnaast mist hij dochtertje Jordan, die in Nederland is achtergebleven verschrikkelijk en dus, volgt hij zijn hart nog een keer en keert hij in 2009 terug naar Enschede.

Hij zit vol nieuwe ideeen over muziek, startending en het ultieme entertainen en heeft sinds mei 2010 zijn entree gemaakt als Startender bij Cafe de Appel in Hengelo. Als het aan Jim ligt wordt de Appel een swingend en zingend succes met heerlijke cocktails, een zingende bartender en als het even kan: audience participation! Er wordt een begin gemaakt met op de dinsdag: Tuesday …Bluesday!

Twente denkt dankzij this American boy een beetje bigger and brighter. And why not!
Een beetje van de States en een beetje van ons: Jim Donahoe, Startender with a spark!